
Zilversmid Huub Rogier restaureerde Nederlands religieus erfgoed: een 19de-eeuws ensemble van een zilveren Maria met Kind geplaats in een zilveren en deels verguld ‘ciborium’. Dat laatste is een beschermend baldakijn. Het ensemble wordt ook ‘Onze Lieve Vrouwe van Kevelaer’ genoemd naar deze bedevaartplaats juist over de Nederlands-Duitse grens voorbij Nijmegen. Het beeld wordt jaarlijks ter verering in processie van Gouda naar Kevelaer gedragen.
Door een onbegrijpelijk misverstand werd het ensemble als ‘verzilverd koper’ getypeerd van navenante waarde. Dank zij gezamenlijke expertise in de Zilverstad werd dit misverstand uit de wereld geholpen. Het is een Nederlands zilveren topstuk van grote waarde, gemaakt door de zilversmeden Nicolaas Logher uit Den Haag en Camille Esser uit Weert in 1888 en 1897. Het zilveren ensemble werd dan ook onlangs in het Nederlands Zilvermuseum tentoongesteld.
Het misverstand ‘koper of zilver’ werd waarschijnlijk veroorzaakt door de onduidelijkheid over (en van) ‘erkende taxateurs’. Verstand van zilver en goud hebben maar een 50-tal taxateurs in Nederland: bijna allemaal verenigd in de Vereniging TVM.
Op uitnodiging hebben Huub Rogier en Rene Kappers de ‘herontdekking’ van dit Nederlands religieus zilveren erfgoed uit de doeken gedaan tijdens een studiedag in het Museum Catharijne Convent in Utrecht die op 6 oktober 2023 gehouden werd. De bijbehorende PowerPointpresentatie kunt u zien in de Zilver Schatkamer van de Zilver Histograaf Schoonhoven (nr. 1700). Het bijbehorende artikel verscheen eerder in het digitale tijdschrift de Zilver Histograaf Schoonhoven (Jaargang 2021, pagina x).
Onze Lieve Vrouwe van Kevelaer, Madonna met Kind, en het zilveren ‘ciborium’ of baldakijn, zoals te zien in het Nederlands Zilvermuseum.
Foto’s RKa.